Blog

FOLLOW MY LATEST NEWS

Min favorit HOKA løbesko

Sidste forår købte jeg et par HOKA Clifton løbesko. Jeg skulle igang med at løbe igen efter en skade, og tænkte det var værd at prøve noget andet, der måske passede min anatomi og løbestil lidt bedre end min foregående løbesko. Jeg husker tideligt mit første “møde” med Hoka løbeskoen for vel 6-7 år siden, hvor en af mine træningsmakkere kom til træning i dem. Det var i den tid, hvor minimalistiske løbesko var super “in”, og jo mere de var lavet af luft og pap – og jo tættere drop de havde på 0mm, jo bedre. Min første tanke, da jeg så HOKA skoen, var derfor: “Mmmmh….buffalo-skoen var altså in for 15 år siden.” 😉 (ref til HOKA’s unormalt høje sål….på det tidspunkt….lige nu er det kan sålerne jo nærmest ikke blive for bulky).

Siden dengang har HOKA været i en rivende udvikling, skoen ligner i sig selv egentlig meget den første model – men de har virkelig fået sat sig på markedet hos især triathleter nu. Det var som om, alle jeg kendte begyndte at teste dem af, og helt klassisk blev jeg selv nysgerrig på at finde ud af “what the fuzz was about”. Jeg købte en HOKA Clifton 6 og kom igang med at løbe igen. Og nu smider jeg ikke clichéen: “Og siden har jeg ikke haft den af…”, for det har jeg. Men når jeg har testet mine andre “gamle” løbesko, er jeg endt tilbage i Clifton dagen efter. Bare fordi, du ved. Bare lige lidt bedre stabilitet, lidt bedre føling af power på jorden, lidt mere behagelig.

Så da jeg var ved at ha’ slidt Clifton’en ned, begyndte jeg at researche på hvilken sko, jeg så skulle købe. Jeg vidste selvfølgelig, at Clifton var et sikkert valg, og jeg var sikker på, at det skulle være en HOKA model, men jeg var samtidig usikker på, om der mon var en HOKA model, der var endnu bedre derude. Jeg begyndte at researche og fandt….skræmmende lidt info. No harm done; så måtte jeg jo bare selv ta arbejdshandskerne på, og løse mysteriet:

HVILKEN HOKA LØBESKO ER DEN BEDSTE?

Jeg kontaktede HOKA og blev til min fornøjelse klædt godt på til at kunne gå igang med efterforskningen; både med insider-viden og løbesko at teste af. Jeg vil holde dette indlæg til trænings-løbesko, da jeg af naturlige årsager ikke har brugt meget tid i hurtige konkurrence-sko det sidste års tid 😉 Carbon X er HOKA’s førende konkurrence-sko, og lad mig bare sige: Stay tuned på deres udvikling! Jeg har brugt tid de tre klart mest populære HOKA sko: Bondi, Clifton og Rincon. Og lad mig bare komme til sagen med det samme: Hvilken er så min favorit?

Kedeligt svar: It depends. Selvom de alle tre er træningsløbesko, er de ret forskellige! Det er en helt anden “feel” i Rincon som i Bondi.

Kort svar (hvis jeg kun kunne vælge ét par): Så ville jeg gå med Clifton, som er en god all-rounder – en blanding af Bondi’s mega bløde, mega stabile (og lidt tungere) sko og Rincon’s stivere sål (dog stadig blødere end alle andre løbesko, jeg har prøvet).

Bondi

Bondi er virkelig en hygge-sko; som at løbe på puder. Perfekt til lette, lange løbeture. Morgenløbeture, hvor man lige skal igang. Efter-race-sko, hvor benene næsten ikke magter stødene fra hvert løbeskridt. Jeg er meget overrasket over den. Den er virkelig en god tilføjelse til min sko-hylde, og hvis jeg kun løb lette ture, ville det være min “Hvad jeg tager med på en øde ø”…(det ville den egentlig nok alligevel lige i det tilfælde, for på en øde ø ville jeg nok overveje en ekstra gang, om det var tid til 10x1km intervaller… ;)) Efter mit cykelstyrt i september, hvor jeg havde endnu 9 uger ude af løbeskoene, var det en drøm at komme tilbage i form med Bondi’en. Efter en skade, føler jeg ofte, at jeg har behov for lidt mere støtte for at være tryg nok i sådan rigtigt og attacke jorden – og det giver Bondi’en osse’i’den’grad.

Rincon

Rincon er i den anden ende af spektret, skoen jeg tyer til på de dage, hvor det lige skal gå lidt ekstra hurtigt. Skoen er 50g lettere end Bondi (200 vs 250g), og det mærker man! Sålen er heller ikke så høj, så man er tættere på jorden og har god “føling” i afsættet. Den minder mere om andre løbesko, jeg tidligere har løbet i – Nike Zoom Fly er mit bedste bud på en pendant – Rincon er bare lidt blødere 😉 Så Rincon er god til interval-træningerne – men fordi den er så stabil, kan man også sagtens løbe normale ture i den….det ville jeg bare ikke gøre, nu hvor jeg har Bondi og Clifton stående i skabet. 😉

Clifton er som nævnt “all-rounderen”. Kan bruges til lette ture og interval-ture. Den er blødere end Rincon, og dermed lidt mere af det “HOKA touch”, som jeg er blevet så vild med. Men den vejer faktisk 3g (ja, det var tre gram ;)) mindre end Rincon, så det er altså ikke vægten, man går på kompromis med! Begge har 5mm drop, så det er heller ikke dér forskellen ligger (og Bondi har 4mm). Jeg tror, den primære forskel i “feel” skyldes, at Clifton er mindre stiv i sålen end Rincon og har en lidt højere sål.

Så for at komme til dagens kåringer:

Bedst i test: Clifton. Godt sted at starte….og slutte 😉 God til at samle kilometer i. Kan også bruges til lidt farttræning.

Bedst til joggeren: Bondi. Like for real. Også bedst i test til de lette lange ture, til dem der virkelig godt kan li’ god support og måske har døjet meget med skader.

Bedst til interval-løb: Rincon. God power i afsættet, godt grip til jorden og føles meget let. Uden at være en decideret konkurrence-sko, hvor du skal være nervøs for, om du mon både kan løbe opvarmning-session-afjog i samme sko. Det kan du sagtens med Rincon!

Hvis du er lige på nippet til at prøve et par HOKA sko, så håber jeg ovenstående review hjalp dig lidt til at tage det træffe valg FOR DIG og dine behov 🙂 Tag fat i mig, hvis du vil have uddybet noget af det (find mig på Instagram: @linethams)! Lad mig slutte af på den eneste passende måde:

Time to fly…

– Hoka One One motto

PS: Hvis du er pronationsløber, så kig på modellen Arahi. PPS: HOKA er også populære på trail-sko, men dem har jeg ikke erfaring med, og hvis jeg nogensinde skulle på vandretur, ville jeg klart vælge nogen HOKA vandresko – pga. stabiliteten mixed med blødheden.

Leave a Reply

Scroll to top